Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Detoxikace z dluhové závislosti

Říká se, že po více jak šedesáti letech už není nikdo, kdo by si pamatoval stav věcí, tak jak byl před touto dobou. Proto není nikdo, kdo by mohl s přesností a na základě zkušeností říct co může přibližně nastat. Dnešní doba je dobou informační a dokázaly nám to i podle nás zaostalé země třetího světa, když svoje revoluce organizovaly a organizují za pomocí internetu symbolu této doby a pro mnohé i zosobněním svobody šíření myšlenek.

Co tak zásadního se událo před více jak šedesáti lety, že dnes na to doplácíme? Dovíme se o tom v každé učebnici dějepisu a vaše babičky a dědečkové vám o té hrůzné válce mnoho poví, jako třeba mě ti moji prarodiče. Zpustošený a zdevastovaný svět totální válkou potřeboval obnovit a zaplatit reparace či výkupné za osvobození. A tehdy to začalo naplno. Zadlužování se! Pravda, bez dluhu by to tak rychle nastartovat nešlo a opravdu to fungovalo. Ale neskončilo a sociální inženýrství se rozběhlo na obou stranách opony naplno. Dnes tomu říkáme jistoty a práva.

Nyní jsme svědky toho, jak nás tyto jistoty dusí a likvidují tak neustálím zvyšováním nákladů práce práci samotnou. Není divu, že stoupá nezaměstnanost a více lidí čerpá ony jistoty a neustále se ohání právy na práci. Někteří objevili kouzlo života bez práce a neznají nic jiného než život založený na sociálních dávkách. A tak se kolo pokřiveného sociálního inženýrství roztáčí ještě rychleji. Toho okamžitě využívají populističtí politikové a slibují více sociálních jistot, dotací práce za pomoci peněz z dluhu. Aby jejich dluhy někdo kupoval, nařídili bankám držet značnou část „aktiv“ v dluhopisech bez dalšího krytí. Státní dluhopis je jistota se hlásalo.

Jsme natolik závislí na dluhu, že si nedokážeme život bez něj představit. Úřední moloch se rozrostl to tak zrůdných rozměrů, že vybrané či vydané peníze systémem jsou jen zlomkem toho, co stojí tento kolos uživit a stále roste. Přerozdělování navíc sebou při ohromném počtu lidí, kteří rozhodují o penězích „nás všech“, způsobuje korupci, o níž se mluví jako o Yetym. Každý o ní ví, ale nikdo ji neviděl.

A tak se hledá viník problému, tu jsou to banky a spekulanti z burzy, jinde korupčníci co nás všechny okrádají, nebo neustálý boj proti čemusi. Ať už je to oteplování nebo terorizmus či lidství práva v zemích třetího světa, ale dluh pomalu a jistě roste. Stejně jako dávka drogy závislého. Protesty, kdekoliv ve světě jsou jen zmatenou touhou po dalších jistotách. Všechny ty summity jsou jen o dalších dluzích, které přezdíváme pomocí a půjčkami. Dokonce se hledá další nový sektor, který by měl vytvořit nová pracovní místa.

Jsme závislí a detoxikace bude těžká, ale řešení tu je. Musíme si uvědomit, že tak jako se svět změnil v době průmyslové revoluce, mění se i teď na úsvitu doby informační. A hledání nové práce jak směšná a pošetilá myšlenka. Copak je Evropa schopna se sama užit! Vždyť dovážíme až 90% potravin a na svých polích pěstujeme nesmysly, jako řepku na biopaliva a rákosy na biomasu… Ne ten hledaný sektor je uzavřením kruhu a návrat k potravinové samostatnosti. Zemědělství, má dost velký potenciál navrátit práci lidem. Ale aby k tomu došlo, je třeba zbavit se okovů dogmat o sociálním státu a utopistickým přerozdělování. Přesunout moc z centralizovaného plánovaní na místní samosprávy, uzákonit zodpovědnost a odvolatelnost těch co chtějí o něčem rozhodovat a hlavně snížit náklady na práci snížením daní a odvodů. Každému je jasné, že vystřízlivění bude bolet, ale bolest pomine, když si uvědomíme, že nic z toho co nám bylo předkládáno, jako jistota nepotřebujeme. Protože jediná jistota je že přijde změna a jedna z nich definitivní, proto kdo je připraven není zaskočen.

Autor: Michal Jandamike | sobota 17.12.2011 11:59 | karma článku: 15,14 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Michal Jandamike

Já Pravičák!

„Ostatně však soudím, že všichni jste socialisti. Ode mě napravo je už jen zábradlí na okraji placaté země. No dobrá uznávám, že na zábradlí ještě sedí Urza!“

17.4.2023 v 18:40 | Karma: 8,42 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Solidárním dotováním k lepším výsledkům na ZOH v Soči

Všichni se těší na to, až naši sportovci uspějí. Fandíme Sáblíkové, prožíváme bolest s Pančochovou a hlavně se těšíme na to, co předvedou naši hokejisté. Hokej to je prostě srdeční záležitost. A co kdyby se na hokej nebo jakýkoli jiný sport použil princip dotace. Jak jej známe z EU. Jak by to pak vypadalo?

13.2.2014 v 17:16 | Karma: 10,71 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Jing a Jang prezidentské amnestie.

„Čím více zákonů a nařízení, tím více zločinců a lupičů.“ Lao C. Není náhodou toto jednoduché, staré moudro také jednou z odpovědí na to, koho do věznic posíláme?

2.3.2013 v 10:35 | Karma: 24,18 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Pomazánkové máslo na hlavě

Pokaždé když si něco přečtu o rozhodnutí z EU občas nevím jestli mám brečet nebo se smát. A jako důkaz toho přikládám výňatek z jedné práce mého kamaráda, která se jmenuje Negativní dopady vstupu do EU. Je to proto psáno dost nudnou češtinou, ale zase doplněno o všechny paragrafy a podotýkám rok staré.

18.10.2012 v 16:19 | Karma: 19,61 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Předvolební kolotoč slibů

Každý dnes ve volbách někomu něco slibuje. Tuhle malou agitku jsem dnes přednesl v Brně na Moravském náměstí.

8.10.2012 v 17:38 | Karma: 11,95 | Přečteno: 807x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Jsem obchodník a to znamená být tou třetí stranou, která vede ke spokojenosti ty dvě další.


PS: jsem dislektik a disortografik takže komentáře ohledně pravopisu si nechte pro sebe. Karel Čapek byl taky nečitelnej dokud ho jeho žena neopravila .o)

Seznam rubrik