Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já Pravičák!

„Ostatně však soudím, že všichni jste socialisti. Ode mě napravo je už jen zábradlí na okraji placaté země. No dobrá uznávám, že na zábradlí ještě sedí Urza!“

Pokud by se nějak dal definovat Pravičák, je to individualista, kterého stát jen zdržuje, a hlavně nutí platit za „blbosti“, no prostě ty služby co si neobjednal! Pravičák stát vlastně nepotřebuje, no spíše si to myslí, ale když už tu je běda aby mi do všeho strkal nos, na dobrém jménu Pravičákovi záleží, jeho slovo je čestné a svobodu miluje nadevše. Má se za to, že minimální stát, který je ochoten Pravičák tolerovat, by měl plnit čtyři hlavní body, plus nějaké vyšší principy mravní, ale na svobodu mu nikdo nesmí sahat, tu nevymění, ani za jistoty. Pravičák si raději vybuduje jistoty své.

Takže tedy za prvé právo. Ale ne lecjaké právo, hlavně právo negativní, tedy nesmíš zabíjet, krást, škodit, ubližovat. V ústavě „We the People“, která je stále velkou inspirací tyto zákazy vycházejí z křesťanského desatera. Ovšem ne každý je křesťan, že, a přesto si myslím, že se na většině negativního práva shodneme. Shodneme? Jenže, je tu i právo pozitivní, tedy nárokové, mám nárok na… a Evropa ta je dnes doslova prolezlá nároky jedinců, korporací i států. Pravičák však neničí buduje, ukazuje cestu jak to udělat i bez nároků, jde příkladem.

Za druhé, ochrana vnitřní. Ano Pravičák má doma zbraně! Nicméně policie, když „pomáhá a chrání“ je to v pořádku. Ne všichni lidé ve státu mají zbraně, anebo jsou na to moc křehcí. A křehkost ta se má chránit. Špatné je, když policie „buzeruje a pokutuje“. To už ten stát přestává chránit a začíná vychovávat. A to Pravičák bytostně nesnáší. Už jsme si řekli, že Pravičák neškodí. Jistě ve dne si to městem neposviští kylčem, to se ví. Jenže v noci na té dvouproudovce když je klídek… Dobrý den pane řidiči, ale to je jiný příběh. Touha po svobodě bývá občas zhmotněna velkým stádem koní, pod kapotou, že. A koně je dobré nechat proběhnout. I to bývá svoboda.

Za třetí, ochrana navenek. Armáda, chrání nás před pacholky zvenčí, když by si moc dovolovali tak si zacvičíme svaly, tanky, letadly, však oni si to rozmyslí. A co když ta armáda začne dělat policajta. Ne u nás, ale jinde. Jedna věc je chránit, druhá dobývat, byť pod líbivými slůvky ochrany zájmů, životů a hlavně „Ve jménu civilizace!“. Je tam tenká hranice, pravda.

A poslední za čtvrté reprezentace státu na venek. Tady se bavíme o „Národních zájmech“, ambasádách a diplomatech. První linie ochrany zájmů státu a občanů. A ano někdy i korporací, tedy pokud je to strategické a v zájmu státu. Stát přeci chrání to co mu dává svaly. A pokud by to „vědění“ co ty svaly dělá někdo chtěl zneužít, nastupuje diplomacie a tajné služby až pak ta armáda. To je ta tenká linie. A pak taky i Pravičák může v zahraničí ztratit pas. A tak se naše ambasáda o Pravičáka postará.

A pak jsou tu ony nároky. I Pravičák chápe, že slova Margaret Thatcher, „stát by měl platit lidem důchody, aby se mrtvý hladem neváleli po ulici“, jsou v pořádku. A jsou tu i nároky další, ovšem už víme, že Pravičák jde příkladem a neničí, buduje a ukazuje cestu. Když máš nadbytek dávej zpět, cíleně. Pravičák má rád věci pod kontrolou, simulanti z fronty ven a pracovat! Holoto! Jinými slovy žijeme v zemi, kde jsou lidé na nároky hodně zvyklí. A tady je ona síla Pravičáka, ukazuje jak se o křehké postarat a učí to další, nepřevychovává. Nenutí lidi se měnit, „Ve jménu civilizace!“, Pravičák věří, že svým příkladem jako kamínek strhne lavinu a dobro v lidech se probudí. To co dnes zastává stát, zítra můžou zastávat Pravičákem inspirovaní jedinci, spolky, korporace.

A málem bychom zapomněli na silnice, kdopak je postaví? Ne vždy to musí být stát, to ano, správcem může být i někdo jiný. Nicméně ten minimální stát přeci jen věci vidí jako celek a koordinovat infrastrukturu jako, silnice, letiště, lodní dopravu a železnici je na místě. A dále elektrická soustava, vodní hospodářství, spoje a další strategické náležitosti je dobré chránit. Vždyť takový jaderný komplex by měl být chráněn, a stát má armádu, policii a tajné služby, tak proč platit za ochranu někomu dalšímu.

Pravičák si je vědom, že žít v souladu s přírodou prospívá nejen lidem ale i havěti a rostlinstvu, dýchat zdravý vzduch je dobré pro všechny. Ale prosím vynechejme z toho pohádky o větrnících a slunečnících. Zákony fyziky opravdu nejdou novelizovat. Pokud dávám na vstupu více energie, pro zbudování zdroje „obnovitelné energie“ než je pak na reálném výstupu, nemůžu, byť s dobrým pocitem, plánovat infrastrukturu ztrátovou a stejný výkon mýt v záloze když bájné větrníky a solárníky selžou. A planeta ta tu bude i za tisíce, miliony let. Už ji zasáhly solární erupce, meteory, komety, několikrát se přepólovala, zamrzla a rozmrzla. Možná je některým Pravičák se svým burácivým autem trnem v oku, ovšem Pravičák chce především svobodu a tu mu individuální doprava dává. Jo že se Vám dýchá špatně ve městech a vesničkách, to si prosím, ale nestěžujete na Pravičáka, ale na nedostatečnou infrastrukturu. Pravičák se rád pokochá krásami měst a obcí cestou za svobodou, ovšem musí vždy projíždět zrovna centrem Vašeho města? No nemusel by, kdyby tu stála dálková infrastruktura. Před sto lety ji již naši předkové naplánovali a stále nestojí. Už jsme si řekli, že Pravičák chce koordinovat infrastrukturu na státní úrovni. A tak mu dejme šanci, a bude se nám všem lépe dýchat tam kde bydlíme.

Jenže pak jsou tu jiní Pravičáci. Jak jen to říct. „Ostatně však soudím, že všichni jste socialisti. Ode mě napravo je už jen zábradlí na okraji placaté země. No dobrá uznávám, že na zábradlí ještě sedí Urza!“ A tady je kámen úrazu. Oni ti další svobodomyslní pravičáci, vidí ten svět v něčem trochu jinak. Jedni stojí od zábradlí metr, chtějí více toho na co mají „nárok“, někteří levitují kdesi v neprostoru za zábradlím, žijí v utopických iluzích velkých myslitelů a jiní, jiní nemají čas, oni budují. Taková otrava jako volby, kampaně, politikaření na to není čas, přidejte se holoto, anebo nezdržujte.

Ovšem Levičák, ten nikdy nespí, slibuje jedněm a druhým. Rekreaci v horách, koupání v dolinách, dětem lízátka, babičkám bezpečí. A pak mu dojdou peníze. Chudák Pravičák ten nemá čas zabývat se, kde jakou prkotinou. A toho rádi Levičáci využívají, regulace tam dokud se to hýbe, dotace zase tady, když se to hýbat přestane a hlavně daně. Ne ne, Daně žádnou kabelku, ale státu pacholku zaplať. A tak dlouho se k Pravičákovi pro daně chodí, až začne danit v daňových rájích a nebo jsou i tací co se na to úplně vybodnou a jdou si do šedé zóny. Ale ty peníze. Na ty sliby. Levičákům furt docházejí! Ani dluhy už to nepokryjí. To tu snad chceme daňové peklo místo, daňového ráje? A proto dejte šanci Pravičákovi vybudovat daňový ráj pro Vás i pro něj. Nebude to hned, chvíli to potrvá. A toho dost často Levičáci zneužijí a slibují, recepty jak „vše“ vyřešit hned teď. Jen sem a sem a tady a támhle dáme peníze, dotaci, podporu a vše bude vyřešeno. Jo až na to, že ty peníze musí Levičák někomu vzít. Obvykle cílí na Pravičáka. „Koukejte jak se topí v penězích vykořisťovatel jeden pravičáckej!“ Křičívají Levičáci. Bylo by to hezké ovšem historie nám již tisíckrát ukázala, že to nefunguje. Ovšem to nevylučuje fakt, že se to dobře poslouchá. A proto Pravičákův pohár trpělivosti přetekl. Rozhodl a jde do politiky, i s vědomím, že až lidem bude opět dobře, rádi uvěří Levičákovi, že toto je ta bájná země kde holuby lítají do huby. Dějiny se rýmují, že!

Autor: Michal Jandamike | pondělí 17.4.2023 18:40 | karma článku: 8,42 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Michal Jandamike

Solidárním dotováním k lepším výsledkům na ZOH v Soči

Všichni se těší na to, až naši sportovci uspějí. Fandíme Sáblíkové, prožíváme bolest s Pančochovou a hlavně se těšíme na to, co předvedou naši hokejisté. Hokej to je prostě srdeční záležitost. A co kdyby se na hokej nebo jakýkoli jiný sport použil princip dotace. Jak jej známe z EU. Jak by to pak vypadalo?

13.2.2014 v 17:16 | Karma: 10,71 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Jing a Jang prezidentské amnestie.

„Čím více zákonů a nařízení, tím více zločinců a lupičů.“ Lao C. Není náhodou toto jednoduché, staré moudro také jednou z odpovědí na to, koho do věznic posíláme?

2.3.2013 v 10:35 | Karma: 24,18 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Pomazánkové máslo na hlavě

Pokaždé když si něco přečtu o rozhodnutí z EU občas nevím jestli mám brečet nebo se smát. A jako důkaz toho přikládám výňatek z jedné práce mého kamaráda, která se jmenuje Negativní dopady vstupu do EU. Je to proto psáno dost nudnou češtinou, ale zase doplněno o všechny paragrafy a podotýkám rok staré.

18.10.2012 v 16:19 | Karma: 19,61 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Předvolební kolotoč slibů

Každý dnes ve volbách někomu něco slibuje. Tuhle malou agitku jsem dnes přednesl v Brně na Moravském náměstí.

8.10.2012 v 17:38 | Karma: 11,95 | Přečteno: 807x | Diskuse| Politika

Michal Jandamike

Od Zlaté buly sicilské až po současnost.

Pořád jde jen a jen o to stejné. Mocenské kruhy v Evropě usilují o její sjednocení za účelem vytvoření evropského super státu potažmo říše již více jak 800 let.

25.9.2012 v 12:00 | Karma: 20,51 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Jsem obchodník a to znamená být tou třetí stranou, která vede ke spokojenosti ty dvě další.


PS: jsem dislektik a disortografik takže komentáře ohledně pravopisu si nechte pro sebe. Karel Čapek byl taky nečitelnej dokud ho jeho žena neopravila .o)

Seznam rubrik